Om oss

Flowocean AB

Flowocean AB (publ) är ett publikt svenskt teknikföretag med egenutvecklade och patenterade lösningar av den bärande delen av konstruktionen för flytande havsbaserade vindkraft, det vill säga för fundamentet. Tack vare användning av vajrar i bärande delar av konstruktionen har Flowoceans lösning betydligt lägre vikt än konkurrerande lösningar på marknaden. Då stålvikt är en av de största kostnadsdrivarna för flytande vindkraft möjliggör Flowoceans lösning stora kostnadsbesparingar. Mindre stål innebär dessutom mindre miljö- och klimatpåverkan.

VISION

Flowoceans vision är att det ska finnas en Flowocean-vindkraftspark utanför alla kustnära storstadsområden i världen, som producerar utsläppsfri elektricitet som varken syns eller hörs från land och som därigenom bidrar till ett hållbart samhälle.

LICENSBASERAD AFFÄRSMODELL

Flowocean har en skalbar affärsmodell som bygger på licensiering där en totalentreprenör får komplett ansvar för leverans mot slutkund. Detta innebär att vi kan skala upp utan stora investeringar och kapitalbindning i tillverkning och garantier. 

REDO FÖR KONCEPTCERTIFIERING

Nästa steg inför kommersialisering är att konceptcertifiera fundamentslösningen. Arbetet är inlett och förväntas vara klart under 2024. 

PATENT

Flowocean har fyra aktiva patentfamiljer som alla ägs till 100 procent av Flowocean. Flowocean har även ambitionen att vidareutveckla konceptet och därmed skapa nya patent och expandera patentportföljen.

Styrelse och ledningsgrupp

Sune Karlsson
Styrelseledamot

Har tidigare varit HR-direktör i företag såsom ABB, Siemens, Posten och SJ samt även VD för SJ. Har vidare arbetat med industriell utveckling i små och medelstora industriföretag. Styrelseordförande för IUC, ett nätverk för regionala industriella utvecklingsbolag. Styrelseordförande för Sveriges HR förening och för Teknikcollege Sverige. Har under ca 20 år drivit eget konsultbolag med inriktning på kompetensförsörjning och rekrytering.

Email
Stefan Storholm
Styrelseordförande

Lång erfarenhet från internationell kraftproduktion. Senast som koncernchef för Katternö Group. Dessförinnan direktör för teknik, inköp, leverans, konstruktion och driftsättning av kraftverk, och sedermera försäljningsansvarig för Americas inom affärsområdet Power Plants på Wärtsilä. Innehar flera styrelseuppdrag i främst energirelaterade företag i Finland

Email
Tobias Bäckström
Styrelseledamot

Tobias Bäckström har en Bachelor of Science inom Electrical Engineering från Mälardalens Universitet i Västerås. Tobias Bäckström har lång erfarenhet från industrin, med bland annat flera år på Bombardier. Han är en erfaren projektledare med kunskaper inom mekanik och elteknik. Är delägare och VD för Consultive Västerås med 35 ingenjörer, som är huvudägare i Flowocean AB.

Email
Fredrik Holmberg
Styrelseledamot

Fredrik Holmberg har en Master of Science inom Industriell Ekonomi vid KTH i Stockholm. Fredrik Holmberg har lång erfarenhet från industrin med chefsbefattningar inom ABB och Bombardier, med internationell karriär från arbete i Sverige, Kina och Indien. Delägare och verksam i Consultive Västerås med 35 ingenjörer inom mekanik och elektroteknik, och huvudägare i Flowocean.

Email
Jimmy Nybom
Styrelseledamot och Ekonomichef

Var under studietiden styrelseledamot i Unga Aktiesparare i Umeå,, och därefter ledamot i styrelsen för riksorganisationen Unga Aktiesparare. Har sedan 2005 fram till 2023 varit revisor i olika roller inom Grant Thornton Sweden, partner i byrån, kontorschef i Västerås och regionansvarig för afärrsrådgivning inom byrån. Sedan sommaren 2023 driver han egen konsultverksamhet inom  företagsutveckling.

Email
Cristoffer Kos
VD

Cristoffer Kos har en Master of Science in Engineering sustainable energy systems från Mälardalens universitet. Driven entreprenör med erfarenhet inom hållbara energisystem och internationell energimarknad. Har under flera år arbetat med flytande vindkraft globalt samt med teknisk affärsutveckling och finansiering. Även arbetat med affärsutveckling och finansiering för små och stora företag som konsult.

Email
Bengt Assarsson
Affärsutvecklingschef

Bengt Assarsson har tidigare varit koncernchef för Alstrom -Sverige, -Hydro och -Power, samt haft ledande befattningar inom ABB. Han har dessutom varit egen företagare inom energisektorn och innehaft ett flertal styrelseuppdrag, däribland ordförande i Östsvenska Handelskammaren. Han har lång internationell erfarenhet av stora och komplexa avtal inom energibranschen.

Email
Mats Goldberg
Teknikchef

Mats har erfarenhet av forskning och utveckling, design och projektupphandling av vindkraftverk. Han har haft ledande tekniska roller i ett stort antal tekniska projekt, från aeroelastiska beräkningar av vindgeneratorsystem till komponentdesign av blad, torn och stödkonstruktioner on- och offshore. Han har även erfarenhet av projektering av flytande havsvindparker.

Email
Ola Johansson
Projektchef

Ola Johansson har en Master of Science i Naval Architecture från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Ola Johanson har en lång internationell erfarenhet av projektledning inom energi- och offshoresegmentet. Nyligen haft uppdrag som projektledare för DolWin 1 EPC-kontraktet utfört av ABB. Tidigare har han haft ledande befattningar inom Kvaerner och Aker.

Email